Πριν περίπου ένα μήνα ανακοινώθηκε ο κατάλογος με τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που εισάγονται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια, ενέργεια βγαίνουν στο σφυρί για να ικανοποιηθούν οι ορέξεις της «τρόικα», στο όνομα του χρέους. Δεν τους φτάνει η οικονομική εξόντωση του ελληνικού λαού, θέλουν να ξεπουλήσουν και ολόκληρο τον εθνικό πλούτο.
Μέσα σε αυτόν το μακρύ κατάλογο βρίσκεται και ο ΟΛΠΑ μαζί με όλη την περιουσία του. Δηλαδή και το παλιό λιμάνι που δεσμέυθηκαν πως θα δινόταν στο Δήμο της Πάτρας για χρήση των πολιτών. Φαίνεται ξεκάθαρα πως η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν εξαρχής η ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Κι ας διαβεβαίωνε σε πανηγυρικούς τόνους ο “πολύς” κ. Πάγκαλος τον Οκτώβρη του 2010 ότι η Πάτρα θα αποκτούσε, μετά από πολλά χρόνια, μέτωπο στη θάλασσα. Κι ας δημαγωγούσαν ασύστολα οι “τοπικοί άρχοντες” ότι “επιτέλους οι δημότες θα μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους στην παραλιακή ζώνη”. Όλοι γνώριζαν και όλοι έκαναν την πάπια! Δήμαρχοι, βουλευτές, πολιτευτές, πολιτικές και δημοτικές παρατάξεις. Κανένας σήμερα δεν δικαιούται να δηλώσει άγνοια.
Υπάρχουν συγκεκριμένες και πολύ σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή εξέλιξη. Φταίνε οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, οι καλύτεροι υπάλληλοι της τρόικα. Φταίνε οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με αυτό το τόσο σοβαρό για την πόλη ζήτημα. Ήταν πολύ απασχολημένοι να ψηφίζουν τα μνημόνια και τα πιο αντιλαϊκά μέτρα από την εποχή της χούντας. Φταίει η κρατικοδίαιτη διοίκηση του ΟΛΠΑ που έβαζε εμπόδια στη διεκδίκηση του θαλασσίου μετώπου από τους πολίτες, κερδίζοντας χρόνο για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Άξιος ο παχυλός μισθός τους.
Φταίει και η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος γιατί ποτέ δε διεκδίκησαν ουσιαστικά. Από το Μάιο η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο, ενώ ούτε με την επίσημη ανακοίνωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠΑ ίδρωσε τ' αυτί τους. Πέρασε πάνω από ένας μήνας και φτάσαμε στο παρά πέντε, για να συζητηθεί το θέμα στο Δημ.Συμβούλιο. Κι όσο για την ουσία, εκεί που θα 'πρεπε να έχει χώρους πρασίνου και αναψυχής που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος της πόλης, ο κ. Δήμαρχος πρότεινε αξιοποίηση μέσω τσιμεντοποίησης για τους λίγους (συνεδριακό κέντρο, ενυδρείο, μαρίνα για πολυτελή σκάφη, κλπ).
Είναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δε θα επιτρέψουμε να μας αποκλείσουν απ' τη θάλασσά μας. Δε θα παραδώσουμε το θαλάσσιο μέτωπο σε ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία σ' αυτούς που μας οδηγούν στη φτώχεια και την ανέχεια. Απαιτούμε την άμεση απόδοση του παραλιακού μετώπου στο λαό της Πάτρας.
Η αντίσταση ενάντια στα χαράτσια μας δείχνει ότι η οργάνωση και κινητοποίηση του απλού κόσμου είναι η μόνη που μπορεί να επιβάλλει φιλολαϊκές λύσεις. Κάθε γειτονιά να γίνει πυρήνας αντίστασης στις ιδιωτικοποιήσεις, πυρήνας διεκδίκησης του δικαιώματός μας για πρόσβαση στη θάλασσα.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ