Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ & ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Η μαζική και δυναμική εμφάνιση του κόσμου στην 48ωρη απεργία και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πυροδότησε όλη αυτή την αναταραχή που παρακολουθούμε την τελευταία εβδομάδα. Είναι ακόμη άγνωστο ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση «συναίνεσης» που θα κληθεί να εφαρμόσει τα ήδη ψηφισμένα μέτρα και να περάσει νέα όπως προκύπτουν από την λεγόμενη «συμφωνία της 27ης Οκτώβρη», όμως είναι σίγουρο ότι η προσπάθεια  υλοποίησης της πολιτικής αυτής συνεχίζεται με τρόπο δυσβάσταχτο για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Μέσα σε συνθήκες λιτότητας,  περικοπών, ανεργίας, φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης έρχεται ένα ακόμα χαράτσι. Το «τέλος ακινήτων» καλείται να πληρωθεί μαζί με τους λογαριασμούς ρεύματος και μάλιστα με τρόπο εκβιαστικό και με καθεστώς τρομοκρατίας. Οι πάροχοι υποχρεώνονται από εγκύκλιο του υπουργείου οικονομικών να εισπράξουν άμεσα την 1η δόση του χαρατσιού και σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσουν σε διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι παράνομο, αντισυνταγματικό και κυρίαρχα κοινωνικά άδικο.

Συγκεκριμένα:
1. Ορίζει, παράνομα, ιδιώτες (ΔΕΗ, άλλοι πάροχοι) ως εισπράκτορες δημόσιων εσόδων. Επιπλέον τους αναγκάζει να επιβάλλουν ποινή διακοπής χωρίς να έχουν καμιά τέτοια νόμιμη αρμοδιότητα.
2. Με εκβιαστικό τρόπο επιδιώκεται η είσπραξη παράνομων εσόδων με την απειλή απώλειας ενός σημαντικού για την επιβίωση και τον πολιτισμό κοινωνικού αγαθού, του ηλ.ρεύματος.
3. Φορολογεί, κατά παράβαση του συντάγματος, εκ νέου και με τρόπο άνισο, πολίτες και στρέφεται ενάντια στο κοινωνικό σύνολο, βάζοντας πάνω από την επιβίωση του λαού την πληρωμή ενός απεχθούς χρέους προς τους δανειστές της χώρας.

Απέναντι σε αυτά υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις, είτε από δήμους ανά την Ελλάδα, είτε από συνελεύσεις – επιτροπές κατοίκων, είτε από συλλόγους – σωματεία – φορείς. Αντίστοιχα κι εμείς σαν συλλογικοί φορείς δηλώνουμε την ολόπλευρη στήριξη στην αντίσταση του κόσμου και αποφασίζουμε να μην αναγνωρίσουμε τη δυνατότητα της ΔΕΗ και άλλων παρόχων, με την εντολή της πολιτείας, να εισπράττει αυτό το χαράτσι και ακόμα περισσότερο να προχωρά σε διακοπή της παροχής ρεύματος σε όσους αδυνατούν ή αρνούνται να το πληρώσουν. Το ρεύμα, το νερό και άλλα κοινωνικά αγαθά απαραίτητα για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται ως μέσο εκβιασμού για την είσπραξη φόρων. Η στέρηση τέτοιων αγαθών συνιστά, ιδιαίτερα εν μέσω χειμώνα και οικονομικής ανέχειας, πράξη απάνθρωπη που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία ευπαθών κοινωνικών ομάδων (υπερήλικες, παιδιά, ασθενείς).

Καλούμε:
1. Τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, νεολαία, όλο τον κόσμο να αρνηθεί την πληρωμή αυτού του άδικου και αντισυνταγματικού χαρατσιού και να οργανώσει την αντίσταση του σε πλατείες, γειτονιές, χώρους δουλειάς.
2. Τους Δήμους της περιοχής να αντιδράσουν έμπρακτα, να σταθούν στο πλευρό του κόσμου και να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους (νομικές, τεχνικές, διοικητικές) στο μπλοκάρισμα και την αντίσταση απέναντι σε αυτή την ηθικά παράνομη και κοινωνικά επικίνδυνη ρύθμιση.
3. Σε μαζική παράσταση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 16/11 ώστε να πάρει απόφαση ανάλογη με αυτή υπόλοιπων δήμων ανά την Ελλάδα.
4. Σε πορεία αμέσως μετά στο κέντρο της πόλης για να διαδηλώσουμε την αντίθεση μας σε αυτό το μέτρο αλλά και στο σύνολο αυτής της πολιτικής που εξαθλιώνει το λαό και ξεπουλάει τη χώρα.